Tämä sivusto käyttää evästeitä
1) sivuston käytön mahdollistamiseksi ja
2) kävijäseurannan toteuttamiseksi. Kävijäseurannan tietoja käytetään sivuston kehittämiseen ja toimivuuden ylläpitämiseksi.
3) mainonnan vaikuttavuuden arvioimiseksi ja kohdentamiseksi.
Voit lukea lisää tietosuojakäytänteistä täältä.
Psorin kosmeettinen hoito
Kuten aina, myös psorin kohdalla tietämättömyys aiheuttaa ennakkoluuloja. Jotkut esimerkiksi edelleen luulevat, että psori tarttuu. Dorkat. Ei se tartu, pölisee toki mutta ei tartu. Ei edes kynsistä vaikka ilkeältä näyttääkin. Osittain näitä ennakkoluuloja hälventääkseni ja psoria esiin nostaakseni päätin nyt kirjoittaa pienen jutun psorista ja psorin kosmeettisesta hoidosta. Samasta aiheesta tulen kirjoittamaan jatkossakin ja aihetta sivuamaan myös tuote-esittelyissäni aika ajoin. Sanon nyt heti tähän alkuun, että psoria ei kosmetiikalla voi parantaa. Siihen eivät pysty lääkkeetkään sillä psori on tämänhetkisen tiedon ja taidon perusteella parantumaton sairaus. Oireita voi kuitenkin helpottaa ihan pelkällä kosmetiikallakin.
Ai miksi minä tästä aiheesta kirjoitan? Löysin, tai siis parturini löysi, ensimmäisen pienen psoriläiskän hiuspohjastani joskus noin 2005. Sitä ennen minulla ei ollut ollut mitään aiheeseen liittyviä oireita. Tai en ainakaan ollut noteerannut niitä mitenkään. Siitä pienestä läiskästä se sitten alkoi ja pikkuhiljaa levisi hiukan laajemmallekin hiuspohjaan ja myös joihinkin kynsiin. Myöhemmin selvisi, että kynsissä olevat oireet kertovat nivelpsorista. (Hurraa! Se on tosin sitten toinen tarina mutta nyt keskitytään iholla olevaan psoriin.) Stressin sanotaan olevan yksi pahimpia psorin laukaisijoita, elintapojen ohella tietenkin. Pitkään sain olla suht rauhassa oireilua ollen vain hiuspohjassa. Kolme vuotta sitten isoisäni nukkui yllättäen pois ja se taisi olla minulle suurempi stressin aihe kuin ymmärsinkään, sen jälkeen oireet ovat nimittäin pahentuneet ja levinneet muuallekin kehoon eli kauniita punaisia läiskiä on alkanut ilmestyä sinne sun tänne. Syy seuraus-yhtälö ei välttämättä ole noin suora kuin sen nyt esitän mutta näin sen olen kokenut. Stressi-huono uni-jatkuva väsymys-huonot elintavat-stressi-huono uni-jatkuva väsymys-jne loputon suo-yhdistelmä on siis tehnyt tehtävänsä meikäläisen ennen niin kauniin heleällä vartalolla.
Nyt voisi sitten joku kysyä miksi en ole muuttanut elintapojani paremmiksi? Että enkö tiedä mitä pitäisi tehdä, mitä syödä ja liikkua? Että etkö nyt vain voisi nukkua paremmin? Jos moiset muutokset on jonkun mielestä helppo tehdä tuosta noin vain sormia napsauttamalla, ei kyseisellä ihmisellä ole koskaan ihan oikeasti ollut ongelmia niiden kanssa. Mutta ei nyt mennä siihen vaan pysytään aiheessa. Nyt olen viime aikoina alkanut kiinnittää enemmän huomiota kosmetiikan vaikutuksiin psorin hoidossa tai ehkäpä oikeammin sanottuna psorin kanssa elämisessä. Kuten jo sanoin, kosmetiikalla ei psoria paranneta mutta oireita voi lievittää.
Joku voisi myös kysyä että miksi en ole käynyt lääkärillä. Olenhan minä. Viimeksi viime keväänä. Siinä se istui minua vastapäätä, ihotautilääkärin tittelin jostain arvonnasta voittanut nuori muikkeli. Pyydän tässä kohtaa anteeksi. En KOSKAAN arvota ihmisen ammattitaitoa hänen ikänsä ja sukupuolensa perusteella itse moisesta koko kosmetiikaurani kärsineenä. Tässä tapauksessa kyseinen ”lekuri” ei vain ole ansainnut ammattikuntansa nauttimaa arvostusta. Kerrottuani oireistani ja näytettyäni läiskiä kropallani oli ylimielinen toteamus vain että ”eihän noi nyt ole edes pahoja”. Anteeksi nyt vain mutta miten hel****ssä hän voisi tietää miten minä ne koen? Kerron tämän ikävän esimerkin siksi, että valitettavasti lääkäreissä on edelleen hyvin paljon niitä jotka luokittelevat psorin vain kosmeettiseksi sairaudeksi mutta eivät osaa ajatella asian psykologista puolta. Niinpä tämäkin muikkeli vain määräsi kolmea eri litkua iholle laitettavaksi asiaa sen kummemmin miettimättä. Hakusessa siis olisi ihotautilääkäri, joka osaisi katsoa asiaa kokonaisvaltaisesti ja jonka kanssa voisi sitten yhdessä pohtia miten tautia hoitaisi parhaiten.
Tämän pienen alustuksen jälkeen hieman faktaa psorista.
Psoriaasi on ihon ja nivelten monimuotoinen ja krooninen immunologinen elimistön tulehdustauti. Psori ei ole tarttuva mutta kantajalleen hyvin kiusallinen ja psyykkisesti kuormittava. Tauti voi ilmaantua missä iässä tahansa eikä se ole parannettavissa kokonaan, oireita voidaan toki lieventää. Terveelliset elämäntavat ovat hoidossa ensiarvoisen tärkeitä ja vaikeissa tapauksissa lääkehoito auttaa hallitsemaan ja hillitsemään psoria.
Yleisin psorin muoto on läiskäpsori (80-90%), joka ilmenee tarkkarajaisina, paksuuntuneina, punapohjaisina ja hilseen peittäminä läiskinä. Läiskien koko vaihtelee pienen pienestä parin sentin läiskästä suuriin jopa monen kymmenen sentin läiskiin. Yleisimmin läiskät löytää hiuspohjasta, kyynärpäistä, polvista, sääristä ja pakaroista mutta läiskiä voi olla missä päin tahansa (itselläni esimerkiksi kyljessä ja selässä). Myös hautuvat taipeet, sukuelimet, kämmenet ja jalkapohjat saattavat olla psoriläiskien valtaamia. Tavallisimpia oireita on läiskien kutina ja arkuus. Kutinasta seuraa luonnollisesti raapimista, jolloin iho menee rikki ja ärsyttävät sekä erilaisia tulehduksia aiheuttavat häiriötekijät pääsevät kehoon. Lääkkeiden sairasvakuutuskorvattavuuden vuoksi läiskäpsori jaetaan lievään ja keskivaikeaan/vaikeaan psoriin. Vaikeusaste määritellään arvioimalla ihottuman peittämä prosenttiosuus koko ihosta, läiskien punoituksen, paksuuden sekä hilseilyn määrä sekä taudin vaikutus kantajansa elämänlaatuun.
Tunnetuin ihopsoria laukaiseva tekijä on Streptococcus pyogenes-bakteerin aiheuttama nielutulehdus. Psorin voi laukaista tai sen oireita pahentaa myös stressi, masennus, ylipaino, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, erilaiset infektiot ja monet lääkkeet. Psori voi puhjeta missä iässä tahansa mutta ilmaantumishuippuja on kaksi, nuoruusikä ja 50-60vuoden ikä. Ihopsoria sairastaa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa noin 1,5-3% väestöstä ja näistä noin 3-5% sairastaa keskivaikeaa tai vaikeaa psoria.
Millaisia lääketieteellisiä hoitoja psorille on?
Lieväoireiselle psorille käytetään paikallishoitona perusvoiteita, jotka vähentävät ihon kuivuutta, kutinaa ja hilseen määrää. Hieman vaikeammissa tapauksissa käytetään paikallisesti ja kuurina erilaisia lääkevoiteita, jotka sisältävät mm. D-vitamiinia, kortisoneja tai kalsineuriiniestäjiä (takrolimuusi ja pimekrolimuusi, samat kuin atooppisen ihon lääkevoiteissa). Ihon sietäessä käytetään ultraviolettivalohoitoa ja esimerkiksi Psoriliiton kautta on mahdollisuus hakeutua kelan tukemiin valohoitoihin etelään. Näissä hoidoissa on valmennusjakso Suomessa, pari viikkoa etelän auringon alla ja lopuksi vielä valmennusjakso Suomessa. Hoitojaksoihin sisältyy myös luentoja psorin hoitamisesta. Helsingin seudun psoriasisyhdistys vuokraa valolamppuja myös kotiin hoitojaksojen ajaksi.
Mikäli psori on vaikea tai keskivaikea tai oireilee myös nivelissä nivelpsorina, käytetään hoitona elimistön yleistulehdusta hillitseviä sisäisiä lääkkeitä, kuten metotreksaatti tai biologisia lääkkeitä kuten adalimumabi tai etanersepti. Hoitoa varten tarvitaan lääkärin B-lausunto ja hoitoa valvoo joko ihotautilääkäri tai reumasairauksien erikoislääkäri (nivelpsori). Nivelpsoria kantava kärsii usein myös ihopsorista mutta nivelpsorin ulkoisia tunnusmerkkejä on muutokset kynsissä. Varpaissa esimerkiksi psorikynsi on kellertävä ja paksuuntunut ja muistuttaa helposti sienikynttä vaikka ei siis ole tarttuva tauti. Varsinkin uimahalleissa ja yleisissä saunoissa tämä saattaa aiheuttaa ikäviä tilanteita ja häpeilyä. Kynsimuutokset voi kuitenkin peittää kynsilakalla, sillä niitä ei tarvitse niin voimakkaasti seurata. Minua on kerran eräs asiakas syyttänyt kynsisienen levittämisestä kun tein hänelle manikyyriä ja hän näki psorin koristeleman kynteni. Ei auttanut selittelyt psorista ja lopulta pyysinkin asiakasta poistumaan.
Psoriin liittyy monia liitännäissairauksia ja psoriaatikoilla esiintyykin muuta väestöä useammin mm ylipainoa, diabetesta, kohonnutta verenpainetta, kohonneita veren rasva-arvoja, masennusta, tulehduksellisia suolistosairauksia, keliakiaa ja munuaisten vajaatoimintaa. Ja koska ei siinä kaikki, erityisesti keskivaikeaa ja vaikeaa psoria sairastavalla on kohonnut sydäninfarktin ja aivoverenkiertohäiriön riski. Oikeilla elämäntavoilla pystyy vaikuttamaan psorin oireiluun vaikka poistamaan sitä ei pystykään.
Millaisia hoitomahdollisuuksia kosmetologilla on psori-iholle?
Psori kaipaa kosteutta ja rauhoitusta mutta elvyttäviä tuotteita en psori-iholle käyttäisi. Normaalistihan ihosolut uusiutuvat noin 28 päivän välein eli solun syntymisestä pois hilseilyyn menee noin 4 viikkoa. Psori-iholla uusiutumistahti syntymisestä hilseilyyn voin olla 5 päivää. Hyvin voimakkaita kuorintoja en myöskään psorille välttämättä tekisi. Omaan psoriläiskään kokeilin 20% glykolihappokuorintaa eikä se mitenkään erityisemmin kirvellyt. Ehkäpä perinteinen mekaaninenkin kuorinta hellästi tehtynä on hyvä hoito karstan irrottamiseen. Kollegan kanssa kokeiltiin suolakuorintaa. Hitusen se tietysti kirpaisi mutta ei nyt mitenkään sietämättömästi. Koska psori-iho saattaa usein olla hieman rikki, en tietenkään suosittele minkäänlaista kuorintaa tai naamiotakaan suoraan siihen rikkonaiselle iholle laitettavaksi. Olen käyttänyt nyt hetken omalle iholle erilaisia öljyjä ja muita rauhoittavia aineita yhdessä ihoa vahvistavien probioottien kanssa ja omalla kohdalla ne ovat ainakin toimineet hyvin. Kuten jo aikaisemmin todettu, psoria ei pysty parantamaan täysin mutta oireita voi lievittää. Kerran jos toisenkin olen joltain kosmetiikkavalmistajalta kuullut miten heidän voiteensa psorin parantaa. Valitettavasti sitä ihmettä ei mikään voide saa aikaiseksi.
Summa summarum psorin kosmeettisesta hoidosta. Rentoutusta, kosteutusta, sopivasti rasvaa ja ennen kaikkea stressinlievitystä. Niistä on kosmetologin ”aseet” psoria vastaan tehty.
Aion jatkossakin kokeilemistani tuotteista ja hoidoista kertoa, mikäli ne ovat omaan psoriini helpotusta tuoneet. Ehkäpä joku muukin niistä voi siten avun saada.
Ja sanon tämän nyt vielä kerran ja oikein isoilla kirjaimilla niin ei jää kenellekään epäselväksi. PSORIASISTA EI VOI KOSMETIIKALLA PARANTAA MUTTA OIREITA VOI LIEVITTÄÄ.
Lääketieteellisille faktoille olen lähteenä käyttänyt kaypahoito.fi-sivustoa.
Related Posts
Egyptian Magic – egyptiläistä taikaa
Näin kesällä kaikki peräänkuuluttavat ihonhoidon helppoutta. Että miten vain yhdellä tuotteella pitäisi pystyä tekemään sitä sun tätä ja yhtä sun toista ilman sen suurempaa stressiä. Ja koska muutkin niin minäkin. Tokihan suosin monitoimituotteita varsinkin matkoilla ja viimeksi kun palasin yhden yön reissulta, pohdin miten saisin oman matkakosmetiikkani mahdollisimman yksinkertaiseksi ja silti kaikenkattavaksi ja monipuoliseksi. Tässä… Lue lisää
Ihohoitola Lupaus & Dr.Hauschka-kasvohoito
Luonnonkosmetiikan pioneeri, klassikoiden klassikko. Muun muassa näillä parilla ilmaisulla voi kuvata saksalaista luonnonkosmetiikkasarjaa Dr.Hauschkaa. Joitakin vuosia sitten työskentelin Dr.Hauschkalla konsulenttina ja meikkaajana mutta jostain syystä en koskaan saanut aikaiseksi käydä kokeilemassa sarjan omaa Dr.Hauschka-kasvohoitoa. Nyt se on ollut to do-listalla jo pitkän tovin kunnes vihdoin erään työn kautta tuli ajankohtaiseksi hoitoa mennä kokeilemaan. Ei siis… Lue lisää
Pixi Rose Flash Balm
Kevään ja kesän juhlakausi lähestyy huimaa vauhtia! Vaikka mieli onkin täynnä energiaa auringon vihdoin tultua esiin monen kuukauden tauon jälkeen, saattaa iho olla eri mieltä ja näyttää sen myös värityksellään ja ulkonäöllään. Nuutunut. Harmahtava. Väsyneen näköinen. Hippasen kulahtanut. Elottoman näköinen. Hitusen turvahtanut. Aavistuksen pöhöttynytkin ehkä. Kuulostaako tutulta. Jos ei, ole onnellinen. Jos taas yksikin näistä… Lue lisää