Tämä sivusto käyttää evästeitä
1) sivuston käytön mahdollistamiseksi ja
2) kävijäseurannan toteuttamiseksi. Kävijäseurannan tietoja käytetään sivuston kehittämiseen ja toimivuuden ylläpitämiseksi.
3) mainonnan vaikuttavuuden arvioimiseksi ja kohdentamiseksi.
Voit lukea lisää tietosuojakäytänteistä täältä.
Tuoksuyliherkkyys tai hajusteallergia – todellinen vaiva vai diivailua?
Tiesitkö, että viikoilla 44-45 eli 30.10.-12.11. vietetään tuoksutonta viikkoa? Kampanjalla halutaan laittaa meidät miettimään onko kaikki tuoksuttaminen aivan välttämätöntä. Itsehän kylven tuoksuissa ja hajustetuissa tuotteissa mutta esimerkiksi hajustetun vessapaperin olen kyllä jättänyt kauppaan.
Tuoksuttoman viikon kunniaksi pohdin hieman aihetta.
Myönnän, olen itse kuulunut aikaisemmin siihen porukkaan, joka on hieman nostanut kulmiaan jonkun valittaessa liiallisesta tuoksusta. On tietenkin täysin ymmärrettävää, jos joku saa päänsärkyä joutuessaan istumaan tuntikaupalla hajuvesisammioon pulahtaneen rouvan vieressä vaikkapa junassa tai teatterissa mutta myös pikainen kosketus tuoksua käyttävään ihmiseen voi saada aikaan saman reaktion. Joskus riittää ihan vain halaus tavatessa ja tietää ettei voi sen enempää kyseisen ihmisen kanssa sillä kertaa tekemisissä olla. Yksittäisiin hajuvesiin reagoiminen on kuitenkin täysin eri asia kuin tuoksuyliherkkyys tai hajusteallergia. Tämä tehtäköön nyt selväksi heti kättelyssä.
Tietysti olen ammattini myötä tietyllä tavalla aina ymmärtänyt niitä jotka tuoksuttomia tai hajusteettomia tuotteita haluaa mutta silti pohtinut onko se tuoksuttomuus tai hajusteettomuus oikeasti tärkeää vai haetaanko sillä vain huomiota. Varmaan sekä että, osittain.
Hyvin vahvoja argumentteja tuoksuttomuutta ja hajusteettomuutta vastaan esittää tietenkin aina ne tyypit, joilla ei itsellään ole mitään tekemistä ongelman kanssa. Kuten itsekin aikaisemmin. Argumentteja voi olla esimerkiksi että mieluummin haisen hajuvedelle kuin pas**lle tai hielle. Ja tässä mennäänkin perusteellisesti pieleen. Tuoksuyliherkkä ihminen ei nimittäin kestä sitä hienhajua yhtään sen paremmin kuin hajuvettäkään. Eikä kaiken tarvitse olla hajusteetonta meidän perusterveiden ihmisten elämässä mutta eipä kaiken tarvitse olla hajustettuakaan. Vai?
Pistetäänpä siis termit oikein.
Hajusteallergia
Hajusteallergiasta kärsivä saa allergisia oireita tuotteissa käytettävistä hajusteista niiden joutuessa kontaktiin ihon kanssa. Eikä pelkästään kosmetiikan hajusteista vaan myös esimerkiksi pesuaineista ja kodin puhdistustuotteissa käytettävistä hajusteista. Ongelma on tietenkin yksilöllinen ja joillekin hajusteallergikoille saattavat luonnonkosmetiikan eteeriset öljyt sopia mutta toiset saavat niistäkin oireita. Hoitokeinona on kokeilla ja etsiä itselleen parhaiten sopivat tuotteet ja luonnollisesti vähentää hajustettujen tuotteiden käyttöä minimiin. Mikäli haluaa pelata varman päälle, kannattaa valita tuote jolla on allergiatunnus.
Tuoksuyliherkkyys
Tuoksuyliherkkyydestä kärsivälle on aikalailla yhdentekevää, onko tuotteissa käytetyt hajusteet luonnosta peräisin tai synteettisiä, niitä ei vain saa olla. Toisaalta tuoksuyliherkät eivät voi käyttää myöskään tuotteita, joiden raaka-aineilla on jonkinlainen ominaistuoksu vaan tuotteiden tulee olla täysin tuoksuttomia. Tuoksuyliherkkyydestä kärsii noin 32% suomalaisista ja noin 10% kärsii vakavasta tuoksuyliherkkyydestä. Vakava tuoksuyliherkkyys rajoittaa elämää todella paljon, sillä mikäli kärsii vakavasta tuoksuyliherkkyydestä, ei välttämättä pysty matkustamaan vaikkapa julkisissa kulkuvälineissä yhtä pysäkinväliä pidempään vaan erilaisten tuoksujen, sekä purkista tulleiden että luonnollisten, kakofonia voi käydä täysin ylivoimaiseksi kestää. Olen kyllä kuullut myös miten lumen haju saa aikaan päänsärkyä ja pahoinvointia. Silloin on kyse jo aika vakavasta tuoksuyliherkkyydestä eikä se tässä tuoksujen yltäkylläisyydessä ole todellakaan elämää helpottava tekijä. Ja tätä on monen vaivasta kärsimättömän täysin mahdotonta ymmärtää. Valitettavasti. Kun ihmiset ympärillä ei ymmärrä vaivan vakavuutta, johtaa se helposti myös sosiaaliseen eristäytymiseen kun oleilua julkisilla paikoilla tai edes ystävän kotona ei pysty kestämään. Oireina tuoksuyliherkkyydestä esiintyy nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Tuoksuyliherkkyydestä kärsivällä ei ole tavallista herkempi hajuaisti vaan heiltä puuttuu ominaisuus tottua tuoksuihin. Tuoksuyliherkkyys kuuluu ns. ympäristöherkkyyksiin. Tuoreimmat tilastot on elokuulta 2017 ja niiden mukaan jopa 32% on herkistyneitä ja jopa 10% vakavasti herkistyneitä. Aikaisemmin tuoksuyliherkkyyttä on pidetty lähinnä psyykkisenä vaivana mutta vuonna 2012 se vihdoin todettiin ja tunnustettiin ihan oikeaksi sairaudeksi. Täysin varmaa ja kaikilla toimivaa hoitoa tuoksuyliherkkyyteen ei oikeastaan ole. Paitsi tietenkin täysin tuoksuton ympäristö. Helppo homma siis. Oireita ilmaantuu iän myötä ja joillakin vähitellen mutta yhtäkaikki oireita voi olla jo lapsilla.
Ympäristöherkkyys
Ai että mikä ympäristöherkkyys? Ympäristöherkkyyksistä puhutaan silloin, kun ihminen saa oireita ympäristön tekijöistä kuten nyt vaikkapa tuoksuista, sähkölaitteista, huoneiden sisäilmasta tai vastaavista. Olen aikain saatossa tavannut itseään leikkisästi homekoiraksi kutsuvia tyyppejä, joiden nenä kertoo saman tien tilaan astuttuaan onko tilassa tai talossa hometta. Samoin olen tavannut sähköyliherkkiä ihmisiä, joiden pitää jopa asuntonsa sijainti valita sen mukaan että pystyvät pienin remontein niissä asumaan. Jos ei näihin asioihin missään törmää, on aika luonnollista ettei niiden vakavuutta ymmärrä. Ongelma on kuitenkin aito ja kaikenlainen vähättely saa varmasti aikaan aikamoista turhautumista niissä jotka näistä oireista kärsivät.
Oma suhteeni tuoksuihin
Kun aloitin kosmetiikka-alalla työskentelyn 16 vuotta sitten, en juurikaan kärsinyt tuoksuista tai niiden voimakkuuksista. Ensimmäisten vuosien aikana törmäsin ehkäpä kahteen hajuveteen, joita ei pääni kestänyt eikä sekään johtunut niiden voimakkuudesta vaan outoudesta. Vuodet ovat kuitenkin tehneet tehtävänsä ja nykyään vahvemmat tuoksut saavat aikaan pienimuotoisen päänsäryn ja jotkin tietyt tuoksut aivan kamalan olon päänsärkyineen ja pahoinvointineen. Tämä siis hajuvesien kohdalla. Muun kosmetiikan kanssa ongelmia ei ole. Ainakaan vielä. Tietenkin joistakin pitää enemmän mutta se on sitten ihan oma juttunsa se. En ole mitenkään erityisemmin vielä pyrkinyt esimerkiksi pyykinpesussa hajusteettomiin pesuaineisiin siirtymään mutta ehkäpä sitä täytyy jossain kohtaa miettiä sitäkin, ihan vain ettei pääse rajat ylittymään ja yhtäkkiä toteankin olevani hajusteille herkistynyt tai mikä vielä pahempi, tuoksuille herkistynyt.
Arvokasta lisätietoa löydät Allergia-, iho- ja astmaliiton sivuilta.
Mikä on sinun suhteesi tuoksuihin ja hajusteisiin?
5 replies to “Tuoksuyliherkkyys tai hajusteallergia – todellinen vaiva vai diivailua?”
Tiuku
Hyvä kirjoitus Ville! Itsekin olen pikkuhiljaa alkanut ajatella näitä herkistyneitä ja uskon heidän reagointiinsa. Ihmettelen vaan, että joudunko jossain vaiheessa luopumaan parfyymeistani. Se olisi kamalaa.
Taidan itse olla määrätynlaisen yliherkkä, koska pahat hajut saa mut yökkäämään. Niihin kuuluu jotkut parfyymitkin, mutta ihmisen lika, pahanhajuinen hengitys jne todella yököttävät.
Ehkäpä yritän vähentää pesuaine- ym tuoksujani ja omaa parfyymiänikin jatkossa.
Ville
Kiitos Tiuku =)
Kyllä näitä on hyvä pohtia itse kunkin. Pesuaineista on hyvä aloittaa niin voi sinnitellä sen hajuveden kanssa vielä hieman pidempään. Mieluummin luovun jostain mikä lie-pesuaineesta kuin lempparihajuvedestä, kyllä se niin on.. =)
Ville =)
Alexandra
Tosi hyvä kirjoitus Ville! Itsekin olen tätä just miettinyt kun katsoin uutisista sen osion, jossa tälläinen yliherkkä ihminen kulki kauppakeskuksessa toimittajan kanssa ja erään kaupan kohdalla sanoi “myyjällä tosi vahvaa hajuvettä ei voi mennä sisään” ja siis he eivät olleet edes kaupan ovella vaan ns. käytävällä ? Niin jotenkin mietin että kuinka paljon siinä on just sitä huomioon liittyvää ja mitä sellainen tekee sitten sille “oikealle” asialle ja niille jotka oikeasti siitä kärsii. No itse rakastan hajuvettä mut rajansa kaikella tietty, etenkin jos olen menossa johonkin sellaiseen paikkaan jossa tiedän olevan rajoituksia, vaikkapa sairaala.
Ville
Kiitos Alexandra!
Sepä se onkin se vaikein juttu kun ei tiedä milloin joku kaipaa huomiota ja milloin ongelma on “todellinen”. Itse olen päätynyt vähentämään tuoksuja päälläni jos matkustan pidempään bussissa, junassa tai lentokoneessa tai jos olen menossa esim teatteriin tms. paikkaan josta toinen ei niin vain voi lähteä. Tapaus kerrallaan, sanoisin =)
Marjo Petäjä
Hyvä kirjoitus Ville, minä sain vuonna 2002 tuoksuyliherkkyys diagnoosin. Lääkärini sanoi minulle että nyt on ammatin vaihtaminen ajankohtaista. Sitä en tietty hyväksynyt ja etsin ratkaisua visaisen pulmaan. Menin silloin antioksidantit klinikalle ja sain lääkäriltä ohjeet mitä vitamiinia ja hivenaineita tarvitsen. Hain vitoskutosille ja maksan puhdistusjauheen Yliopiston apteekista ja alkoi eheytyminen. Minulla oli ollut poskiontelo tulehduskierre, keuhkokuume, sarkoidoosi- epäily, jatkuva yskä ja väsymys.
Töissäni käytän hajusteettomia tuotteita ja hajusteellisia.
Hajuvesiä on myös luomuna , joita pystyn käyttämään silloin tällöin. Mitä laadukkaampi tuoksun alkuperä on , sitä parempi mulle.
Elämää on tuoksuyliherkälläkin , kunhan pitää ravinnostaan huolta ja tietenkin itsestään❤️ja hengitysharjotuksilla tuulettaa keuhkoja .
Related Posts
Cosmoprof Bologna
Oli synkkä ja myrskyinen yö. Tai no, ei se nyt niin kovin synkkä ollut. Eikä myrskyinen. Itse asiassa ei ollut edes yö vaan ihan normi maaliskuinen keskiviikkoaamu. Kahdeksan upeaa ja mieletöntä kauneuden ammattilaista kohtasi toisensa Helsinki-Vantaalla suuntana Italia. Minua hiukan jännitti, sillä olin menossa ensimmäistä kertaa Italiaan, ensimmäistä kertaa Bolognan ammattimessuille ja matkaseuralaiset olin tavannut… Lue lisää
Virve Fredman Täydellinen iho, opas korealaiseen ihonhoitoon
Seuraan säännöllisesti kahta tai kolmea blogia, yhtä kosmetiikkablogia ja kahta lifestyleblogia. Seuraamani kosmetiikkablogi on Virve Fredmanin Ostolakossa. Vuosien mittaan olen tykästynyt Virven tapaan kirjoittaa ja kertoa tuotteista ja asioista eikä ole vain yksi tai kaksi tuotetta, jotka on ollut ”pakko saada!” koska Virve on tuotetta kehunut. Syyskuussa luin, että Virve julkaisee kirjan Täydellinen iho, opas korealaiseen… Lue lisää
Islantia ihmettelemässä
Meikäläisen elokuu vaihtui syyskuuksi tällä kertaa hieman erilaisissa merkeissä, piipahdin nimittäin Islannissa yhteispohjoismaisessa kosmetologitapaamisessa. Islannin edustajat olivat kutsuneet muiden Pohjoismaiden kosmetologiyhdistysten puheenjohtajat ja hallituksen edustajat tapaamiseen pohtimaan yhdessä kosmetologian mahdollisuuksia ja haasteita Pohjoismaissa. Suomen Kosmetologien Yhdistyksen puheenjohtaja pyysi minut mukaansa aloittamaan yhteistyötä ja pyynnöstä otettuna lähdin matkaan. Islanti Islanti on jännä maa. Pienen pieni kivikasa… Lue lisää