Tämä sivusto käyttää evästeitä
1) sivuston käytön mahdollistamiseksi ja
2) kävijäseurannan toteuttamiseksi. Kävijäseurannan tietoja käytetään sivuston kehittämiseen ja toimivuuden ylläpitämiseksi.
3) mainonnan vaikuttavuuden arvioimiseksi ja kohdentamiseksi.
Voit lukea lisää tietosuojakäytänteistä täältä.
Sananen ihonhoitorutiinista
Jotta iho pysyisi hyväkuntoisena, kannattaa sitä hoitaa säännöllisesti sopivilla tuotteilla. Kaikki tuotteet eivät käy kaikille ja suurin osa pitää vain kokeilla mutta itse ihonhoitorutiineissa pätee aika hyvin tietyt yleissäännöt. Jos haluat täydellisesti juuri itsellesi sopivan ihonhoitorutiinin, kannattaa kääntyä ihonhoidon ammattilaisen puoleen saadaksesi juuri oikeat suositukset.
Puhdistus
Tätä ihonhoidon vaihetta ei tulisi koskaan ohittaa tai laiminlyödä, ei sen tärkeyttä syyttä toisteta jatkuvalla syötöllä. Päivittäisellä puhdistuksella iholta saadaan poistettua meikki ja lika sekä ihoa kovasti vahingoittavat ilmansaasteet. Niitä ei pääse karkuun kuin jossain korpikuusen kannon alla. Jokaisen kaupungissa asuvan kannattaa kunnon puhdistukseen panostaa.
Kun puhun kunnon puhdistuksesta, en tietenkään tarkoita mitään ihoa natisevan kireäksi ja kuivaksi tekevää mäntysuopamaista puhdistusta, vaan iholle juuri oikein valituin tuottein tehtävää puhdistusta.
Japanilainen kosmetiikkasarja Sensai (entinen Kanebo) on aikoja sitten lanseerannut kaksoispuhdistuksen ja voi pojat että sen ymmärtäminen on suomalaiseen yksinkertaiseen hoitorituaaliin (lue: vesi ja saippua) tottuneelle ääreest vaikeaa. Kaksoispuhdistuksessa kasvoilta puhdistetaan ensin meikki ja rasvaliukoiset epäpuhtaudet, kuten ilmansaasteet. Nämä poistetaan esimerkiksi puhdistusöljyllä tai muulla öljypitoisella puhdistustuotteella. Syy on erittäin looginen. Rasvaliukoiset tuotteet liukenevat parhaiten rasvaan tai tässä tapauksessa puhdistusöljyyn. Tätä vaihetta kannattaa tehdä kärsivällisyydellä ja pyritellä puhdistusta kasvoille ainakin minuutin verran. Se minuutti tuntuu yllättävän pitkältä ajalta mutta tekee iholle erittäin hyvää. Eron huomaa. Vaihe yksi tehdään aina iltaisin ja suoraan kuiville kasvoille meikin päälle. Vaihe kaksi tehdään aamuin illoin kostealle iholle ja silloin puhdistetaan ihosta loput epäpuhtaudet. Jotkut tykkäävät käyttää tässä vaiheessa geeliä, jotkut puhdistusvaahtoja tai muuten vain vaahtoavia puhdistustuotteita, turvautuvatpa jotkut misellivesiinkin. Tärkeintä on se, että tuotteet on valittu juuri sille omalle iholle parhaiten sopivaksi, ne ovat tarpeeksi hellävaraisia mutta poistavat iholta kaiken sille kuulumattoman.
Apuvälineitä on ihon puhdistukseenkin ilmestynyt erilaisista sienistä harjoihin pärinällä tai ilman sekä puhdistusliinoihin, joko musliini-sellaisiin tai aivan sileisiin. Vimpaimia ja vempaimia on jos jonkinlaisia ja niistä voi kukin sitten hifistellä sen oman makunsa mukaiset apuvälineet.
Itse, ainakin teoriassa, suosin kaksoispuhdistusta vaikka en meikkiä käytäkään. Pidän jotenkin siitä logiikasta, että ensin puhdistetaan ne rasvaliukoiset moskat pois ja lopuksi vielä puhdistetaan iho. Käytännössä saatan joskus hieman oikaista ja jättää toisen vaiheen pois mutta sekin riippuu tuotteesta. Haluan että tuotteen voi huuhdella pois iholta. Olen kokeillut erilaisia vain pois pyyhittäviä tuotteita ja vaikka nekin ovat omalla tavallaan aivan loistavia, olen henkilökohtaisesti veden lutrauksen kannattaja. Jos siis saan käsiini tuotteen, joka on täyteläisen balsamimainen, muuttuu iholla öljyksi ja lopulta huuhtoutuu vaivatta pois, olen aivan myyty. Muista sitten tykkään muuten vain.
Kuorinta
Kuorinta on kiva kaveri jos sitä osaa käyttää oikein. Kun suomalainen kuorii, kuorii suomalainen kunnolla ja hartaasti. Ensinnäkin käsiin otetaan se kaikkein karkeimmat rakeet sisältävä kuorintavoide. Seuraavaksi otetaan kylpyhuoneessa tukeva asento jalat hieman harallaan, jotta pysytään varmasti pystyssä ja sitten kuoritaan. Kuorintavoidetta kasvoille pyöritellessä pyöritellään niin että liike lähtee hartioista ja varmasti tuntuu. Oikeampi tapahan olisi siten että vain sormet liikkuvat kevyesti pyörien. Nykyään on onneksi tullut paljon entsymaattisia kuorintoja myös kotikäyttöön ja niillä onkin hieman vaikeampi saada tehtyä harmia iholle.
Miksi sitten kuoria? Koska oikein tehdyn kuorinnan vaikutukset ovat niin moninaiset. Kuorinta irrottaa kuollutta ihosolukkoa, tasoittaa ihoa, parantaa sen hapenottokykyä, parantaa sävyä ja jopa kiihdyttää solujen uusiutumista. Lisäksi kuoritulle iholle voiteet ja seerumit imeytyvät paremmin ilman imeytymistä haittaavaa kuollutta solukkoa. Maltti on kuitenkin valttia. Iho uusiutuu kolmen-neljän viikon välein eikä ihoa tarvitse ihan joka päivä kuoria. Kahden kolmen viikon välein voisi olla turvallinen yleispätevä kuorintaväli jokaisen ihon yksilöllisyys muistaen.
Kasvovesi
Kasvovesi jää ehkä suurimmalla varmuudella pois suomalaisesta ihonhoitorutiinista, sillä täällä ei oikein olla keksitty sopivaa suhtautumistapaa tähän tuotteeseen. Toisaalta sanotaan että kasvovedellä viimeistellään puhdistus eli se on osa kasvojen puhdistusta, toisaalta taas se on jo ensimmäinen ihonhoidon vaihe. Riippuen ihan siitä mistä tuotesarjasta ja katsantokannasta puhutaan.
Riippuu tietenkin täysin kasvovedestä mihin kategoriaan ja käyttötarkoitukseen se sopii. Mikäli käytän kirkastavia ja kuorivia tai esimerkiksi talineritystä tasapainottavia, mattapinnan jättäviä ja huokosia supistavia kasvovesiä, lasken ne osaksi puhdistusta ja pyyhkäisen kasvot vanulapulla. Jos taas käytän parranajon jälkeen rauhoittavaa kasvovettä, kosteuttavaa kasvovettä tai muuten vain energisoivaa kasvovettä, melkeinpä vain taputtelen tuotteen kasvoille. Tällöin se on jo osa ihon hoitoa. Henkilökohtaisestihan rakastan suihkutettavia kasvovesiä (rakkaus syttyi Dr.Hauschkan myötä, siitä lisää myöhemmin) ja tällöin vanulappu on aivan turha kapistus.
Itse perustelen kasvoveden käytön sillä, että siitä on hyötyä muiden hoitotuotteiden levityksessä. Tiedäthän rutikuivan kukkamullan, johon vesi jää vain pinnalle lillumaan imeytymättä ihoon? Ajattelen kasvoveden ja ihon samalla lailla. Eli jos iho on kevyesti kosteutettu kasvovedellä, riittää hoitotuotteita vähemmän ja ne myös imeytyvät paremmin. Jos minulla jää kasvovesi syystä tai toisesta (lue: laiskuudesta) laittamatta, on minulla olo ettei mikään imeydy mihinkään. On tämä fysiologisesti totta tai ei, tunnen saavani enemmän irti hoitotuotteista käyttäessäni kasvovettä.
Kosteus
Ihon kosteutus on yksi kolmesta mielestäni kaikkein tärkeimmästä ihonhoidon kulmakivestä. Kun iho on puhdistettu, kosteutettu ja suojattu, on perusasiat kunnossa. Kosteusvoiteita on moneen lähtöön. Haluat voiteeltasi melkeinpä mitä vain niin se varmasti on jo keksitty ja olemassa. Yleisimpiä ovat talineritystä normalisoivat (kosteutta ei sovi unohtaa heiltäkään), kosteuttavat, rauhoittavat, ensimmäisiin ikääntymisen merkkeihin, juonteita korjaavat, ihoa kiinteyttävät ja napakoittavat, kokonaisvaltaisesti ikääntymisen merkkejä korjaavat, ihoa kirkastavat, pigmenttiläiskiä vaalentavat, ihoa energisoivat jne jne jne.. You name it, we have it.
Suojaus
Ja se kolmas peruspilari eli suojaus. Aikaisemmin on riittänyt jos talvipakkasella on suojannut poskensa pahimmalta viimalta ja helteillä hieman sipaissut aurinkovoidetta nenän päähän. Tai näin ainakin monen mielestä. Ihon oikeanlainen suojaaminen on päivä päivältä kuitenkin tärkeämpää ja tärkeämpää. Varsinkin kaupunkilaisten iho kaipaa erityistä suojaa ilmansaasteilta, tosin eipä taida enää Suomestakaan montaa sopukkaa löytyä jossa ilmansaasteilta suojaaminen olisi tarpeetonta, maailmalla matkaajista nyt puhumattakaan. Ja tiesitkö muuten, että auringon UV-säteily on yhdessä tupakan ja ilmansaasteiden kanssa eniten ihoa vanhentava tekijä? Siispä kunnon aurinkosuojat kehiin vaikka ei rannalle menisikään. Myös kaupungissa voi itsensä polttaa ja ihonsa kärventää.
Yöhoito
Yövoiteiden ja yöllä käytettävien hoitotuotteiden tarpeellisuutta perustellaan usein sillä, että yöllä iho uusiutuu tehokkaimmin ja silloin iholle kannattaa ladata kunnon määrä vaikuttavia aineita tuomaan tehoja. Toisen katsantokannan mukaan ihon kannattaa antaa levätä yön ja laittaa sille mahdollisimman vähän rasvaisia tuotteita, lähinnä joitain kevyitä hoitonesteitä. Oli oma ajatus mikä tahansa, kun illalla on kasvonsa meikeistä ja ilmansaasteista puhdistanut, laittaisin kyllä iholle jotakin, oli se sitten täyteläinen voide tai kevyempi hoitoneste. Itsehän lataan iholle iltaisin jaksamiseni mukaan kaiken mahdollisen hoitonesteistä öljyihin ja hyviin voiteisiin. Yleensä varmasti aivan liikaa mutta kun haluan kokeilla niitä tuotteita yhdessä ja erikseen eri tuotesarjojen ja yhdistelmien kanssa. Oikeastaan ainut rajoitus minulla on se, että käytän joko luonnonkosmetiikkaa tai synteettistä kosmetiikkaa ja silloin koko setti samasta lajista, ei koskaan sekaisin. Onko sillä merkitystä? Tiedä häntä mutta ainakin tuntuu hyvältä.
Tehotipat & essencet
Jos löytyy voiteita moneen lähtöön, pääsevät erilaiset tehotipat ja seerumit samalle tasalle. Tästä tuoteperheestä löytyy niin kokonaisvaltaisesti korjaavat, ravitsevat ja kosteuttavat tehotipat tai johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen pyhitetyt kirkastavat, kosteuttavat, elvyttävät jne seerumit. Viime vuosina myös synteettisen kosmetiikan puolelle on levinnyt luonnonkosmetiikasta aikaisemmin tutut öljyseerumit kosmetiikkafaneja ilahduttamaan.
Uusimpana tulokkaana länsimaisiin ihonhoitorituaaleihin on tullut aikaisemmin Aasiassa käytössä olleet essencet eli hoitovedet tai –nesteet. Tämä tuoteperhe on sen verran uusi tulokas, ettei sille ole vielä oikein vakiintunutta suomenkielistä ilmaisua. Itse puhun yleensä hoitonesteestä. Tämä uusi ja näppärä tulokas sijoittuu hoitorituaalissa kasvoveden ja seerumin väliin. Tai kaipa sitä voi taputella kasvoille missä tahansa vaiheessa mutta ehkä yleisin on juuri ennen seerumia.
Silmänympärysiho
Tiestitkö, että silmäluomet liikkuvat jopa 10000 kertaa vuorokaudessa? Ja että silmänympärysiho on huomattavasti ohuempaa kuin iho muualla kasvoilla? Ja että silmänympärysiholta puuttuu talirauhaset, jotka toisivat iholle suojaavaa talia? Tiesit? Hyvä! Sitten ymmärrätkin miksi silmänympärysvoiteen käyttö on erittäin tärkeää ja yksi ensimmäisistä ihonhoitotuotteista putsarin jälkeen joka kannattaa hankkia. On sanottu, että silmänympärysvoiteen käyttö kannattaa aloittaa saman tien kun alkaa meikata silmiään, jotta iho pysyisi hyvänä ja pehmeänä. Nuorena tietenkin riittää pelkkä kosteuttava ja ehkä rauhoittavakin geeli mutta tehoja kannattaa lisätä kun ikää karttuu.
Naamiot
Lopuksi tuoteryhmä, jota ilman voi kyllä hyvin elää ja joka ei ole välttämätön ihon hyvinvoinnille mutta joka on vain niin ihana että oikeastaan elo ilman olisi itse asiassa aika tylsää. Puhun tietenkin kasvonaamioista. Ja niitähän löytyy voidemaisia, savipohjaisia, geelimäisiä ja lappunaamioita. Löytyy rauhoittavaa ja kosteuttavaa, kirkastavaa ja kiinteyttävää, oikeastaan samoin kuin seerumeiden ja voiteiden kanssa, naamioita löytyy ihan joka lähtöön. Uusimmat tulokkaat naamiomarkkinoilla ovat ns. yövoidenaamiot ja kangaslappunaamiot, korealaista alkuperää molemmat. Aasialaiseen ihonhoitorutiiniin kangasnaamiot kuuluvat olennaisena osana melkein päivittäin, eikä niiden käyttö Suomessakaan turhaa ole. Multimasking on päivän sana, eli kotona kannattaa olla ainakin pari kolme erilaista naamiota joista voi sitten valita kulloisenkin tarpeen mukaan juuri se sopiva.
Loppujen lopuksi itselleen sopivan ihonhoitorutiinin kasaaminen on suhteellisen helppoa, vaihtoehtoja nimittäin löytyy todella paljon. Jaksan aina peräänkuuluttaa ammattilaisten apua oikeiden tuotteiden valinnassa enkä tee siinä poikkeusta nytkään. Ihonhoidossa ei ole kyse siitä että on mahdollisimman paljon purkkeja ja purnukoita vaan siitä että on juuri oikean purkit ja purnukat.
Related Posts
Hiuspohjan mikroneulaus
Hyvinvoivaa hiuspehkoa eli tuuheita ja kiiltäviä hiuksia pidetään ihmisen kruununa sukupuolesta riippumatta. Hyvännäköisiä hiuksia pidetään terveen ihmisen merkkinä. Ehkäpä juuri tästä johtuen, erilaisia hiuspohjan ongelmia hieman hävetään. Varsinkin jos se ongelma sattuu olemaan hilse tai ennenaikainen hiustenlähtö. Itse hiuspohjan psoriasiksesta kärsivänä ja mustia vaatteita alvariinsa käyttävänä olen tottunut olkapäitäni sutimaan enkä enää jaksa siitä niin… Lue lisää
Huxley, korealaista kauneutta yksinkertaisesti
Kirjoitus sisältää *mainoslinkkejä Olen mitä ilmeisemmin hieman hitaasti lämpiävää sorttia monessakin suhteessa, en kaikkein vähiten kosmetiikan suhteen. Noteeraan kyllä jos ja kun jotain mielenkiintoista markkinoille ilmaantuu, mutta olen enemmän hidas omaksuja kuin trendien ja uutuuksien perässä etunenässä juoksija. Ja jälleen kerran taisi käydä samalla tavalla. Olin tietenkin kuullut korealaisesta Huxleysta, mutta en reagoinut siihen mitenkään… Lue lisää
Okabo organics Arganöljytuotteet
Kaupallinen yhteistyö Jos koskaan ikinä milloinkaan olet lukenut blogiani aikaisemmin, olet saattanut törmätä mielipiteeseeni öljyjen käytöstä ihonhoidossa. Ja jos et ole koskaan aikaisemmin lukenut, voit käydä vilkaisemassa ajatuksiani täältä tai täältä. Kun minuun sitten otettiin yhteyttä, että haluaisinko kokeilla sekä ihanaa arganöljyä että uutta mm kaktusviikunaöljyä sisältävää öljyseerumia, oli vastaus aika helppo. TODELLAKIN HALUAN!! Arganöljy… Lue lisää